Nyheter

Imponerende og spektakulært

Det er utrolig at det er så mye forskjellig som skjer over ni dager i sommer, sa festspillsjef Carl Ninian Wika. Torsdag presentere han programmet for Festspillene Helgeland.

Det er grunn til å glede seg over et særdeles omfangsrikt og spennende program for Festspillene Helgeland. Her er noen av bidragsyterne samlet sammen med festspillsjef Carl Ninian Wika (foran). Bak f.v. Ada Eino Jürgensen, Annika Honggard, Marit Skog, Silje Bergsnev, Roar Møller og Maren Lindseth Pettersen. (Foto: Asbjørg Sande)

- Og det er den samla erfaringen og kompetansen til de tre samarbeidende partene som gjør dette mulig, sa han, etter at han selv innledet seansen i Jacobsenbrygga med en polsdans fra Drevja på fiolin – som et symbol på at festspillene skal være et tilbud for hele Helgeland, der Drevja er et naturlig midtpunkt.

Han tok for seg dag for dag av det særdeles omfangsrike og spennende programmet som favner alt hva de tre samarbeidspartene Galleria kunstfestival, Toppenkurset og Byfestveko har gjort hver for seg i mange år, men som nå samles under en felles overbygning og utvides med stadig flere spektakulære, mangfoldige og grensesprengende programposter: Det blir bildende kunst, opplesinger, foredrag og kurs, sceniske framføringer med teater, performance og dans, det blir musikk i alle tenkelige sjangre og det blir selvfølgelig byfest. Alt skal skje fra åpningsdagen 29. juni til og med avslutningen 7. juli.

«Sinsitnine»

Ada Eino Jürgensens og Johan Saras «Sinsitnine» var valgt ut til en litt breiere presentasjon enn det en rask programframlegging kunne dekke. Tittelen henspeiler på et sørsamisk begrep som kan forklares som «oss i mellom» eller «med hverandre». Sørsamisk har ikke et ord som dekker det norske «samtale», som er valgt som tema for festivalen i år, men det henspeiler altså på det samme, det å kommunisere og oppleve noe sammen.

- Dette blir et stedsspesifikt verk, et verk for hele byen, fjellet, elva, ziplinen, Nergato, en fembøring og hotellhagen, forklarte Ada i et slags riss av hva som planlegges. Per Einar Steinrud skal være høvedsmann på sin egen «Rappstein» som altså skal være et sentralt innslag på Vefsna. Astrid Langmo Tømmervik og Ramona Kappfjell Sørfjell skal danse, både på elva og i lufta. Ramona er også joiker.

Når dette skal skje, og om det blir mer enn bare en opplevelse, er ikke klart ennå. Mye skal klaffe, og alt fra flo og fjære og økonomi vil bli avgjørende.

Festivalsjefen Carl Ninian Wika har mange år bak seg som både deltaker og instruktør på Toppen-kurset. Her åpnet han festivalpresentasjonen med en polsdans fra Drevja.

Ny hjemmeside

Som kjent kommer dronning Sonja for å åpne Helgelandstrappa lørdag 6. juli. Etterpå skal hun besøke festspill-aktiviteter i Sjøgata. Akkurat denne delen av programmet er fortsatt hemmelig. Men det er klart at hun har bidratt til utstillingen «Tre reiser – tre landskap» som skal presenteres i Helgeland Sparebank.

Men hvem alle de andre er som skal bidra, hva de skal gjøre og hvor det skal skje, kan du allerede nå lese på Festpillene Helgelands nye hjemmeside. Og i den felles katalogen som er under produksjon.

Et festivalpass til 1200 kroner vil bli lansert for dem som vil få med seg «alt».

Sjekk Galleria-programmet her.


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.