Nyheter

Med helt fra starten

Snart er vi der igjen – og jeg gleder meg til sommerens vakreste eventyr Galleria.

Åse Winther Neergaard har deltatt i arbeidet med og for Galleria kunstfestival helt siden starten i 2006. (Foto: Asbjørg Sande)

Mitt Galleria startet med begynnelsen av Galleria.

Som sponsoransvarlig i Helgeland Sparebank i mange år har jeg fått være med på mange store og små prosjekter, mange av dem i sin spede begynnelse. Og – det var i en slik sammenheng jeg fikk innblikk i tanker, ideer og planer for kunstfestivalen fra første stund.

Det aller første mer uformelle møtet foregikk faktisk på et møterom i banken. Året var 2006, Stig Ove Sivertsen med flere la frem sine ideer rundt en sommerfestival i Mosjøen der kunst og kultur skulle være hovedfokus. Nye, spennende tanker som etter hvert ble til Galleria Kunstfestival og som vi ser resultatet av i dag. Mange år med Galleria Kunstfestival - en festival som år etter år har trukket til byen både kunstnere og musikere – amatører som profesjonelle – og vært treffpunkt for tusenvis av inn- og utflyttere, feriegjester og lokalbefolkning en uke i juli i Sommer-Mosjøen.

Banken ble altså med på dette prosjektet med både økonomisk hjelp og lokale for utstilling i Sjøgata. Og jeg ble dermed involvert fra første stund. Dette var noe nytt, noe som absolutt trengtes i Mosjøen. Vårt kjære Sjøgata skulle komme enda mer til sin rett med «kunst uten filter» og musikkinnslag i smug, hus, og brygger, der både amatører og profesjonelle kunne få vist fram sin kunst og musikk. Når terskelen for deltakelse ikke setter begrensninger, skapes det noe helt unikt. Store og små, amatører og profesjonelle - hånd i hånd - i et fantastisk Sjøgata-miljø.

En slik inkluderende festival bidrar også sterkt til rekruttering innen både kunst og musikkmiljøet. Unge kunstnere og unge musikere har virkelig satt sitt preg på festivalen og bidratt til små og store opplevelser for alle i alle år.

Barnebarnet vårt - en kreativ ung jente - i 13-14 års alderen hadde hun sin egen lille salgsutstilling under Galleria. Det samme med «gu’banet» – hun var 11 år da hun hadde sin første utstilling og nabogutten var ikke gamle karen da han hadde sin første utstilling og han har vært med helt til i dag. Noen av de beste og sterkeste opplevelsene for meg har nettopp kommet fra de unge. Kan bare nevne de unges konserter i kulturhuset, de unges musikkinnslag i Sjøgatas mange smug og brygger. Jeg er ganske så sikker på at Galleria har betydd mye for utvikling av musikalske, kunstneriske og kreative evner og ikke minst stolthet hos de unge utøverne. Noe som kommer til å bety mye i årene som kommer.

Sponsor eller ikke – for meg personlig har Galleria Kunstfestival vært i hjertet mitt i alle år. I flere år har vi en gjeng invitert skolevenner (fra vi gikk ut av folkeskolen) til fast årlig treff under Galleria, nettopp fordi vi er stolte av opplevelsene byen kan tilby. De siste årene har jeg vært frivillig. Vi bor nå midt i kunstgata og kan rett utenfor døra stolt vise fram til både familie og venner som besøker oss hva Mosjøen har å by på; opplevelser, kunst og kultur om hverandre, åpne kafeer og restauranter, brygger, store og små kulturhus, og mange spennende små og store butikker rundt omkring, og masse folk som spaserer rundt og treffer hverandre gjennom felles opplevelser.

Åse liker det store mangfoldet under Galleria og alt som fører til god stemning i byen.

Festivalen har uten tvil utviklet seg gjennom årene og det er vel heller ingen tvil om at det har vært gjort en stor og imponerende dugnadsinnsats for og under festivalen. Vi har fått sett – med både Galleria og andre store flotte arrangement - at det går an å få til noe når man har gode ideer, når man samarbeider godt, ja når alle kluter settes til. Men - uten sterke idèmakere og drivkrefter i spissen, hadde ikke denne flotte festivalen eksistert i dag, det er jeg temmelig sikker på.

Og nå er Galleria kommet inn i mer formelle organisasjonsformer, det er kommet med nye eiere, styre og stell, det er kommet med yngre krefter, nye samarbeidspartnere og frivillige, samtidig som de som har stått på i alle år fortsatt gjør en formidabel innsats. Nye opplevelser og arrangement i og under festivalen dukker stadig opp. Det er sånt som bidrar til videre utvikling og suksess. Og - Helgeland Sparebank har de siste årene igjen kommet på banen som hovedsponsor til Galleria.

Utvikling skjer hele tiden og fra i år blir Galleria en del av en større festival, i et samarbeid med Byfestveko og Toppenkurset. Det blir artig og spennende.

Har meldt meg som frivillig også i år. Å være frivillig er veldig sosialt og veldig trivelig, du blir kjent med nye folk, og jeg gleder meg til årets Galleria og festspill. Det er plass til flere – bli med!

Nå har jeg aldri bidratt med noen kunstutstilling av noe slag under Galleria, men jeg har likevel deltatt på en eller annen måte stort sett hele veien. Tillater meg derfor til slutt å bidra litt med min lille «kunst» i form av diktet «dDet skrevne ord».

Kanskje det kan være en ide med en egen vegg under Galleria der folk flest kan skrive noen ord?

Vi ses på Galleria!

DET SKREVNE ORD

Det skrevne ord kan være så mangt

det kan være stort og smått, kort eller langt

Det kan være et dikt, en tale eller et brev

som man i et stille øyeblikk skrev

Det skrevne ord kan brukes til mye

kanskje skrev du ut av deg - tankebryet

Eller kanskje en hilsen med kjærlighet

til en venn som trenger oppmerksomhet

Det skrevne ord – en bok, et sitat

en inskripsjon på et gammelt fat

Mange har skrevet fantastiske ord

som er tilpasset både liten og stor

Det skrevne ord – en stil, et notat

en reportasje eller en stor plakat

Et ordtak gravert på ei gammel fjøl

en huskelapp som du har skrevet sjøl

Det skrevne ord kan meisles inn

og kan graveres på gull eller tinn

Ei tavle, et kort eller på en maskin

uansett - noen ord har signaturen din

Åse Winther Neergaard fra Mosjøen

er finansiell rådgiver i Helgeland Sparebank og frivillig på Galleria kunstfestival

MITT GALLERIA

Har du tanker, minner eller opplevelser du har lyst til å dele med andre som er glade i Galleria Kunstfestival?

Et bilde som traff deg midt i magen?

Et inspirerende kunstnermøte?

En tvillingsjel med pensel og palett?

Et blikkfang blant morsomme bydekorasjoner?

Et overraskende gjensyn med gamle venner?

Et helt nytt vennskap?

Velkommen til MITT GALLERIA, fellesbloggen som skal skape forventning og blest om sommerens festival og bidra til å levendegjøre festspilltemaet "Samtaler". Bli med og del opplevelser og inntrykk fra DITT Galleria, i fjor, året før, året før der igjen eller kanskje så langt tilbake som det aller første året i 2006. Du må også gjerne dele tanker og ideer for framtida!

Send bidraget ditt til asbj-san@online.no eller til post@galleria.no

Del på Facebook


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.