Nyheter

Koftekunst

Alle samekofter er et kunstverk. Men den hvite samekofta til Charlotte har et noe tøffere uttrykk enn de fleste andre.

Standard samehets, sier Charlotte om uttrykkene hun har brukt på kofta si. (Foto: Privat)

Carlotte Solli Larsen (22) fra Vassdalen i Ofoten har nemlig sydd ei samekofte full av den samehetsen hun mener at hun selv og veldige mange andre samer har vært utsatt for. «Samejævel» står det med store bokstaver. «Saman er som måser, skal ha», «Samer er 1,50 og lukter bål».

Hun kommer som en av de inviterte kunstnerne til Galleria kunstfestival med kofta som hun har laget som et innlegg i denne debatten. Hun er enig i at den kan fungere godt som en samtalestarter for årets festivaltema - «Samtaler». Det ser hun fram til. Hun skal være til stede på festivalen og er forberedt på alle slags kommentarer.

Samene var i mindretall i hjembygda, og Charlotte tok videregående i Karasjok for å lære mer om sin samiske identitet. Hun er blitt enda mer stolt av å være same etter denne perioden, sier hun.

Hun lærte å sy kofter av bestemora og har mellom ti og femten egenproduserte kofter i samlingen sin. Men bare en av dem har et politisk budskap.

- Jeg har alltid elsket å lage nye kofter, tenke på nye ideer til kofter og ha kofter som er litt utenom det vanlige. Det var da en avis skrev en artikkel som var vinklet på helt feil måte og jeg prøvde å nå ut til dem uten å lykkes at jeg bestemte meg for å lage kofta. Da jeg ikke er en aktiv person på Facebook eller i politikken ble det da til å uttrykke meg via kofta. Så jeg tenkte ut hvordan jeg ville den skulle se ut i noen dager før jeg kjøpte stoff og sydde den for så å skrive og male på den. Kofta er fra mitt område, men bare med litt mindre detaljer. Og med samehets på, skriver Charlotte i en epost til Galleria.

- Nedre del av kofta er kommentarer jeg fant i kommentarfeltet i artikkelen og i innlegget til avisen på Facebook. Det er hets som jeg selv har fått høre mye og som er veldig «standard» hets mot oss samer vil jeg si. Ermene viser at jeg er stolt av å kunne si jeg er same og at jeg elsker min kultur og språket vi er så heldige å ha.

- Kofta laget jeg ikke for å bruke den særlig, men heller for å bevise et poeng, for å kunne uttrykke meg på en måte, og det er en fin kofte å ha i samlingen min. Vil si det er en av koftene jeg er mest stolt over. Hadde aldri planlagt at det skulle bli så mye oppstyr av den, men nå er jeg veldig glad for det, for jeg håper og tror det kan hjelpe andre med å være ok med sin identitet og bære kofta med stolthet, skriver Charlotte.

Charlotte i samehetskofta si. Ansiktet er sminket for å illustrere og dramatisere volden.

(Foto: Privat)

Felles for de andre koftene som Charlotte har sydd er at de er fra hennes eget område i Vassdalen. De har forskjellig farge og lengder, og hun har altså flere enn de fleste. Det er nemlig mest vanlig å ha bare ei, forteller hun. Men selv har hun ei hun kaller festivalkofta, ei brukes i begravelser og ei tredje er mer til fest. Hun har sydd siden hun var 14, og understreker at alle samekofter er som kunstverk å regne. Men det er bare denne hvite som hun selv regner som sin kunst.

At den ble hvit er tilfeldig, sier hun.

- Den var lett å male på.

Som datter av tidligere samepresident Vibeke Larsen har Charlotte og familien rikelig erfaring med samehets.

- Det var en tung periode da hun var president. Men en blir vant til det, sier hun.

- Hva synes familien din om kofta du laget?

- Før jeg laget den gikk jeg en runde med hele familien. Syntes de det var frekt å å sette så stygge ord på vårt plagg? Nå tror jeg mamma synes det er stas at jeg er med på å fremme det samiske og fortelle om hva samene har vært gjennom.

Tekst: Asbjørg Sande


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.