Nyheter

Samtaler med publikum uten manus

Flere av jentene i Teater Ung i Vefsn har spilt teater halve livet. Nå forbereder de seg på noe helt nytt. En performance bringer dem nemlig over i billedkunsten.

Noen av jentene fra Vefsn kulturskoles Teater Ung som skal prøve å etablere samtaler med publikum under årets Galleria. De får gode råd av mer erfarne damer. Fra venstre Ingrid Myrnes, Ada Einmo Jürgensen, Lilly-Anne Forsmo Holmen, Elisabeth Nybostad, Elise Myrvoll, Mette Almås og Julie Christensen Valla.

Og det er vel akkurat som det skal være – når det hele skal skje under Galleria kunstfestival i Mosjøen til sommeren.

- Det som er skummelt med dette er at en skal være seg selv, sier Elise Myrvoll (16). Hun har spilt teater i ti år, og har særlig likt opplevelsen av å tre inn i ei rolle for å bli en annen enn seg selv.

I teateret kan en nemlig fake selvtillit.

- Og etter hvert som en øver, får en jo mer av det, sier hun.

- Dette blir mer nakent enn å holde på med teater.

Vi er med på en gjennomgang av ideene som gruppa har samlet seg om foran sommerens store happening. Teater Ung er en del av Vefsn kulturskole, og det er ei gruppe på til sammen ti jenter som nå gir seg i kast med nye utfordringer under Julie Christensen Vallas kyndige ledelse. Læreren er ganske ny i kulturskolen, men har med seg en master i drama og en dose pedagogikk hjem til fødebyen og sin første «ordentlige» jobb. Og så har hun søkt hjelp og støtte fra en med noe mer erfaring. Ada Einmo Jürgensen begynte med dans og har siden gått over til drama og teater. Etter at hun sluttet som leder for Åarjelhsaemien Teatere har hun nå etablert seg som frilanser med oppdrag både i inn- og utland og med profesjonelle og amatører. Det var Ada som hadde ideen til og utformet årets Galleria-tema, «Samtaler».

Perfekt som samtalestarter

Teater Ungs performance-ideer passer perfekt inn i dette teamet, mener Ada, som er hyret inn for kvelden for å hjelpe jentene til å utvikle ideene sine. Hun har særlig sans for ett av utkastene som handler om hva vi sier til hverandre, både på godt og vondt, og hvordan vi reagerer på det andre sier om oss og til oss. Meningen er at publikum skal delta aktivt, og kommunikasjonen som oppstår skal bidra til å skape refleksjon om tanke- og reaksjonsmønstre som oppstår etter positive og negative tilbakemeldinger. Enten de skjer direkte og ansikt til ansikt eller i kommentarfelt på sosiale medier.

Performance er ifølge Store norske leksikon en form for scenisk forestilling hvor elementer fra billedkunst, teater, dans og musikk smelter sammen til et uttrykk som verken gjør krav på å være det ene eller det andre.

- Det handler om å iscenesette en situasjon som ikke har noe forløp og som ikke har noen roller, der publikum ofte er en del av det hele, sier Ada.

Publikum skal delta

Alle de seks performance-ideene som gruppa foreløpig har samlet seg om, inkluderer publikum og deres reaksjoner. Og alle dreier seg om hvordan vi samhandler og behandler hverandre i forskjellige situasjoner. Slike situasjoner vil gruppa altså etablere i et åpent gatemiljø eller på torget i Mosjøen. Nå er de spente på hvordan vefsningene vil møte utfordringene om å delta aktivt.

- Vi ser for oss at vi skal være godt synlige i bybildet tre-fire ganger i løpet av Galleria-uka, sier Julie.

I ukene som kommer skal de øve og prøve på det som de har tenkt ut som gode situasjoner for å skape samtaler.

Tekst og foto:

Asbjørg Sande


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.