Nyheter

Et Sommer-Akademia

For meg er Galleria en Sareptas krukke, en kilde til opplevelser, lærdom, inspirasjon og påfyll.

Morten Mortensen (med fløyte) hyller Galleria og alt som hører med til kunstfestivalen. Selv bidrar han med musikk, og i sommer kommer han med Arctic Landscape 2019, et verk inspirert av bilder av mosjøkunstnere og av alle flotte flyturer med Widerøe. Her er han i Sjøgata sammen med Are Kilvær, Stig Ove Sivertsen, Kirsti Stokland, Per Vikan og Marit Skog. (Foto: Torild Wika)

Rett å slett et «Sommer Akademia», og det håper jeg det også blir i i fremtiden! Jeg forsyner meg av denne krukken uhemmet hele tiden, selv når jeg ikke er i Mosjøen. Alle inntrykkene av alle de flotte bildene som man kan oppleve på alle utstillingene, enten av amatører eller profesjonelle, dette har resultert i at en del bilder er blitt kjøpt og henger i mitt egne «Galleria» hjemme.

Det flotteste med Galleria er møtene med alle menneskene, enten det er i gata, på konsert eller på kafé, utstillere, publikummer eller musikere. Å gå fra utstilling og videre for å oppleve en konsert, diskutere opplevelser uavhengig av kunst-inntrykk. Oppleve nye «Håpløse oppfinnelser» tvers over Vikgården, for så å få seg en kulturopplevelse på Gilles, Kulturverkstedet, Hotellet, Garasje-puben, torget eller Kulturhuset. Hvor ellers i en norsk by kan man få dette! Tenk å gå i Sjøgata fra brygge til brygge å oppleve amatørkunst og profesjonelle kunstnere side om side, helt fantastisk.

Jeg har ved flere anledninger fått spørsmålet: hvordan får dere dette til! Jeg svarer stolt og kontant; at i Mosjøen har vi dyrket kultur i alle uttrykksformer i generasjoner. Dette har resultert at personer med det rette initiativ og pågangsmot, tilrettelegger for kulturarrangement i alle sjangre. Veldig mange av disse personene er «kulturbærere» i de forskjellige uttrykk som; billedkunst, musikk, scenekunst osv, ser barn og unge slik at de får den nødvendige oppfølging og ikke minst å bli «framsnakket» som Arvid Martinsen skriver! Også må jeg få berømme ungdommen med deres energi og kreativitet, både på det billedlige og det musikalske.

Mange flotte utstillinger og konsertopplevelser har det vært opp i gjennom årene. Men én musikkopplevelse jeg aldi glemmer er Pink Floyd prosjektet «Wannabe Floyd», tror det var i 2011. Den sommeren de da fylte kulturhuset til randen, hadde vi besøk av en meget kulturinteressert familie sørfra, og jeg inviterte dem med for å høre de unge musikerne i Kulturhuset. Kunne jeg ane en liten skepsis hos dem da vi kom inn i Kulturhuset, kunne virkelig så unge musikanter fremføre musikken til Pink Floyd med all den tyngde, musikalitet og detaljer som den inneholder!? Allerede etter åpningslåten, kunne all den musikalske energi disse gutta serverte føles av alle, publikum, inkludert meg selv var i ekstase! I pausen skulle jeg en tur på toalettet, utenfor sto min sommergjest med tårer i øynene, han var ikke alene….ord var overflødige, dette var en stor opplevelse, noe han og resten av familien uttrykte litt senere etter at konserten var absorbert. Jeg glemmer heller ikke den konserten,- den dag i dag sitter den igjen i kroppen, ungdommelig energi!!

Er nå så heldig å ha med meg gitaristen fra det bandet; Henrik Skog, i mitt prosjekt til sommerens Galleria: Arctic Landscape 2019. Å få spille med den kommende generasjon musikere er en stor lykke, de har så mye å bidra med musikalsk og menneskelig, og jeg gleder meg stort til det! Én ting er i hvert fall sikkert: Mosjøen har en egen evne til å få frem talenter i alle kunstformer, noe som det legges merke til over det ganske land, og spesielt her i sør. De kommer hjem og bidrar med sin kreativitet og kvalitet, dette er også med å berike festivalen i høyeste grad. Og mye av den æren må selvfølgelig tillegges kulturpersonligheter, kunstnere og arrangører som tilrettelegger, ser potensialet i de unge, de er som sagt fremtiden i alt!

Mitt Galleria er så mye mye mere enn det jeg kan få fram her…! Mitt ønske for den fremtidige festival-løsningen «Festspill Helgeland» må bli; at man tar vare på det som allerede ligger i fundamentet, som har utviklet Galleria til det det er i dag; kunstutstillinger, workshops, konserter i alle mulige sjangrer, og i tillegg tilføye festivalen nye unike opplevelser, som vi kun kan få i Mosjøen/Helgeland. Det er store kulturelle krefter på Helgeland, bruk dem!

Lykke til med årets festival, og velkommen til den nye festspilldirektøren!

Morten Mortensen

er musiker, komponist og lærebokforfatter, fra Mosjøen, bor i Oslo

MITT GALLERIA

Har du tanker, minner eller opplevelser du har lyst til å dele med andre som er glade i Galleria Kunstfestival?

Et bilde som traff deg midt i magen?

Et inspirerende kunstnermøte?

En tvillingsjel med pensel og palett?

Et blikkfang blant morsomme bydekorasjoner?

Et overraskende gjensyn med gamle venner?

Et helt nytt vennskap?

Velkommen til MITT GALLERIA, fellesbloggen som skal skape forventning og blest om sommerens festival og bidra til å levendegjøre festspilltemaet "Samtaler". Bli med og del opplevelser og inntrykk fra DITT Galleria, i fjor, året før, året før der igjen eller kanskje så langt tilbake som det aller første året i 2006. Du må også gjerne dele tanker og ideer for framtida!

Send bidraget ditt til asbj-san@online.no eller til post@galleria.no


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.