Nyheter

Egentlig


Tor Martin Leines Nordaas har deltatt som bildende kunstner på Galleria. Men det er som oppleser fra egne bøker at han har gjort størst suksess på festivalen. (Foto: Privat)

Antakelig begynte alt med at jeg måtte google. Kanskje var ikke dette et begrep for 15 år siden, øyeblikkene bærer jo med seg så mye nytt, men jeg undersøkte nok i det stille hva Galleria kunstfestival egentlig var, før jeg gikk på vandring med blokk og kamera i Sjøgata. Der fant jeg kunstnerne og deres påfunn innenfor hver eneste trekkfulle vegg, og langs 174,5 meter asfalt fra Kulturverkstedet og nordover var det over natta malt en strek på frieste frihånd. Anette Sagens hopprekord ble illustrert for alle, men kunne streken kalles kunst? Debatten vokste heftig, noe jeg både nøt og utnyttet, og konklusjonene var så mange at vi aldri fikk noe svar. Men engasjementet sto til minst 19,5 i stil. For meg kan hoppstreken godt være selve bildet på hva Galleria egentlig er: Kunst uten filter. Med ditto debatt.

Så ble jeg en av disse kunstnerne. Sammen med bror Aleksander inntok jeg Forsjordbrygga med fotoutstillinga «Jeg hater ikke måser» i 2009, samme året som jeg debuterte som forfatter med novellesamlinga «Opp med fuglene», der permen også er prydet av en måse. Jeg er glad i denne vakre frekkasen som seiler på bølger i vann og luft, og som sluker matrester før folk har reist seg fra bordet, men med måsen og andefamiliene ved Lydiabrygga, stopper også min ornitologiske glød. I verdens fineste fjære er det annen kunst som bergtar meg mer. For eksempel furet, værbitt bordkledning, og dette forunderlige faktum at det aldri går tomt for finslipte glassbiter i sanda. Dette ble tema for min andre utstilling, men med frostrøyken det tredje året, ga jeg meg som bildende kunstner. For hva er jeg egentlig?

I kjent positur som oppleser , her fra sin første roman. (Foto: Asbjørg Sande)

Jeg er en skrivende, høytlesende kar. I mange år har det vært en fin opplevelse å møte folk som lytter, lar seg glede og røre, som spør, og som kanskje blir litt opprørt. Å provosere er forresten enkelt i Sjøgata. Skavankene skal helst ikke snakkes om, selv om det gjøres i kjærlighet, men jeg er glad for at stadig flere åpner munnen, og all ære til all dugnaden som skaper enda mer historie! Dette er viktig, for hvor er vi egentlig? Vi er heime, midt i Galleria-kunsten, og hit inviterer vi folk heim. Velkommen! Hoppstreken er borte. Heldigvis stadig i likhet med filteret.

Tor Martin Leines Nordaas,

heimkjær forfatter og journalist

MITT GALLERIA

Har du tanker, minner eller opplevelser du har lyst til å dele med andre som er glade i Galleria Kunstfestival?

Et bilde som traff deg midt i magen?

Et inspirerende kunstnermøte?

En tvillingsjel med pensel og palett?

Et blikkfang blant morsomme bydekorasjoner?

Et overraskende gjensyn med gamle venner?

Et helt nytt vennskap?

Velkommen til MITT GALLERIA, fellesbloggen som skal skape forventning og blest om sommerens festival og bidra til å levendegjøre festspilltemaet "Samtaler". Bli med og del opplevelser og inntrykk fra DITT Galleria, i fjor, året før, året før der igjen eller kanskje så langt tilbake som det aller første året i 2006. Du må også gjerne dele tanker og ideer for framtida!

Send bidraget ditt til asbj-san@online.no eller til post@galleria.no


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.