Nyheter

Mer enn det hverdagslige

Jeg kan ikke tegne!

Hilde Engøy innleder fellesblogg-serien Mitt Galleria. (Foto: Privat)

Kanskje er det mulig å lære seg teknikker som gjør at man kan utvikle en viss ferdighet, men det er en kunnskap jeg ikke har fått del i. Det betyr at mine tegninger krever tilleggsopplysninger i form av muntlige forklaringer. Det hender nemlig at jeg tegner for å illustrere et eller annet poeng for mine elever, uten at jeg tror strekmenneskene mine bidrar til noen særlig stor faktaformidling.

Hilde Engøy er glad i bilder og farger, men forteller her at det er faren Odd Pedersen som er kunstneren i familien.

(Foto: Privat)

Faren min er ganske flink tegne til å tegne! Da jeg gikk på barneskolen og lærte om de hengende hager i Babylon, høstet min tegning stor anerkjennelse fordi den var så full av fine blomster og vakre trær. Jeg husker fremdeles hvor fornøyd jeg var over skrytet jeg fikk for mitt mesterverk, selv om jeg strengt tatt bare hadde stått for fargelegginga.

Farger er viktige, både i det ordentlige livet og på bilder. Enkelte mennesker er veldig flinke til å sette sammen farger. Hos noen kommer det til uttrykk når de kler på seg, hos andre når de dekker et bord, strikker en genser eller maler en vegg. Resultatet er fint å se på, men det kalles ikke kunst. Jeg har mange ganger lurt på hva som avgjør om noe er kunst. Kan man se på et kunstverk om arbeidet er laget av en profesjonell eller en amatør? Er det bare når det er laget av en profesjonell at det egentlig er kunst? Jeg vet ikke, og jeg er ærlig talt i tvil om det finnes fasit til slike spørsmål.

Jeg har i hvert fall ei venninne som setter et personlig preg på alt hun lager eller dekorerer. Selv nekter hun for at det har noe med kunst å gjøre, men det er ingen tvil om at hun har en spesiell evne til å sette sammen farger og andre elementer slik at vi som er så heldige å bli invitert til et bord hun har dekket, servert en kake hun har pyntet eller får en presang hun har pakket inn, føler oss beæret og takknemlige. Det er kanskje ikke så viktig hva det kalles, bare at det berører oss og gir oss en opplevelse.

Det fineste maleriet jeg har sett henger i National Gallery i London. Det er ikke til salgs, og ville uansett ikke passet ei lærerlønn. Dessuten er det jo begrenset hvor mange bilder man har plass til i heimen, så jeg synes galleri og utstillinger er fabelaktige måter å få sett kunstverk på. Derfor er det nærmest som et lite mirakel at ei hel gate i vår lille by hver sommer fylles av spennende, varierte og flotte bilder. Enten du foretrekker oljemaleri, grafiske trykk, fotografi eller tegninger kan du se mange forskjellige under Galleria.

Heime har jeg flere bilder som faren min har laget. De har kanskje ikke så høy kunstnerisk verdi, men desto større affeksjonsverdi. Dette er bilder som aldri har vært på utstilling eller blitt kjøpt under Galleria. Det har derimot bildene av min tidligere klassevenninne Kirsti Stokland, min tidligere kollega Per Vikan og sønnen til mine foreldres omgangsvenner Stig Ove Sivertsen. For noen år siden hadde jeg ingen anelse om at noen av dem var i stand til å lage så fine bilder som dem som nå henger på veggen heime hos oss. Spennende nonfigurative trykk som er med på å gi hverdagen et streif av noe mer.

Er det rart jeg gleder meg til sommeren og muligheten til nye kunstneriske overraskelser?

HILDE ENGØY

er lærer og bor i Mosjøen

MITT GALLERIA

Har du tanker, minner eller opplevelser du har lyst til å dele med andre som er glade i Galleria Kunstfestival?

Et bilde som traff deg midt i magen?

Et inspirerende kunstnermøte?

En tvillingsjel med pensel og palett?

Et blikkfang blant morsomme bydekorasjoner?

Et overraskende gjensyn med gamle venner?

Et helt nytt vennskap?

Velkommen til MITT GALLERIA, fellesbloggen som skal skape forventning og blest om sommerens festival og bidra til å levendegjøre festspilltemaet "Samtaler". Bli med og del opplevelser og inntrykk fra DITT Galleria, i fjor, året før, året før der igjen eller kanskje så langt tilbake som det aller første året i 2006. Du må også gjerne dele tanker og ideer for framtida!

Send bidraget ditt til asbj-san@online.no eller til post@galleria.no


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.