Nyheter

Møter publikum på Galleria

Etter 17 år i utlandet vender han hjem til Norge for å jobbe. Men først skal han feire Galleria 2018 i Mosjøen og fortelle om bildene sine til alle som vil høre.

Ingrid Bjørnli og Christian Wulff Hansen har kjøpt tre trykk av Vebjørn Sand og her signerer han alle tre. Øystein Westre assisterer. (Foto: Asbjørg Sande)

Vebjørn Sand omtales som en av Norges mest folkekjære og fremste figurative malere. Nå er han klar for å møte sitt publikum på Fru Haugans Hotel - fra utstillingen åpner lørdag formiddag og utover hele dagen.

Rett etter at han kom til byen fredag var han på plass for å signere bildene til dem som har kjøpt tidligere i uka. Ingrid Bjørnli og Christina Wulff Hansen var blant dem. De hadde like godt kjøpt tre trykk, som alle fikk opphavsmannens hilsen og signatur på baksida.

- De tre bildene skal plasseres sammen i stua, fortalte de fornøyde kunstkjøperne, som setter pris på at også Mosjøen kan få besøk av store kunstnernavn.

Fornøyd

I løpet av uka har anslagsvis 2000 personer vært innom hotellets store konferansesal for å se bildene til Galleri Sand - det vil si Vebjørn Sand, faren Øyvind og svigerinnen Marianne Aulie. Den såkalte pop up-stillingen har vært på kontinuerlig norgesturné i tre år og besøkt nesten 50 forskjellige steder. Ikke alle har så gode utstillingsfasiliteter som dem hotellet kan by på.

- Stort, luftig, godt lys og med plass til alle de store formatene, sa Vebjørn Sand etter at han hadde gjort seg kjent i lokalene fredag.

Utstillingen ble åpnet lørdag 7. juli av tvillingbroren og talsmannen for Galleri Sand, Aune. Marianne Aulie samlet fullt hus på malerkurset for barn samme formiddag. Og siden har det vært godt besøk, men litt i bølger, forteller Øystein Westre, som har holdt fortet hele uka og fortalt om bildene til publikum på vegne av Galleri Sand.

- Mange har kommet igjen og igjen, forteller han.

Galleri Sand kom til Mosjøen med om lag 200 bilder, fra mindre trykk til svært store malerier. Det er motiv fra Sydpolen, norsk natur, andre verdenskrig og portretter som han har jobbet med hele sitt liv.

Sist i 2010

Vebjørn, Aune og Marianne deltok på Galleria Kunstfestival også for åtte år siden. Ada Einmo Jürgensen i kunstnerisk råd i Galleri Kunstfestival synes det er stas med et så celebert besøk – helt fra New York til Mosjøen.

- Det at han er til stede her og byr på seg selv er stort, sier hun.

En livsstil, sier kunstneren selv om vekselbruket mellom å jobbe konsentrert om kunstprosjektene og møtene med publikum i deres lokalsamfunn.

- Når vi reiser rundt, får vi en helt annen feedback. Vi har holdt på sånn i 35 år. Det er blitt en livsstil, sier han, og forteller om den spede starten med utstillinger i leide sjøbuer på Hvaler.

- Det rusler og går, sier han om turneen og salget og livet på reise.

- Alt vi tjener går tilbake til kunsten.

Etter 17 år i utlandet setter han stor pris på å være tilbake i gamlelandet for å bo og jobbe her i alle fall to-tre år.

- Det er nesten eksotisk, sier han.

Her jobber han med et stort kunstprosjekt om den andre verdenskrig i Norge. Det skal være ferdig og presentres 9. april 2020, 75 år etter krigsutbruddet i Norge.

Auksjon

Vebjørn Sand har også raust donert et trykk og et porselensfat til Galleria Kunstfestivals auksjon lørdag. Aukjonen, som er selve kunstfestivalens avslutningsarrangement, starter ved Mjaavatn-anlegget klokka 14. Det er tradisjon at deltakende kunstnere gir et kunstverk til auksjonen for å støtte Gallerias videre arbeid. Varaordfører Åshild Pettersen skal være auksjonarius.

Det aller siste offisielle Galleria-programmet i 2018 er Operapuben på Kulturverkstedet lørdag kveld.

Ada Einmo Jürgensen (f.v.), Annika Honggard og Rikke Lund fra Galleria Kunstfestival er stolte og glade for at festivalen kan presentere kunstnere av Vebjørn Sands kaliber.

Kunsntneren signerer bilder som publikum har sikret seg tidligere i uka.

Ada Einmo Jürgensen fra Kunstnerisk råd i Galleri kunstfestival med bildet og fatet som Vebjørn Sand har donert til auksjonen lørdag.

Bildet som auksjoneres bort har også kunstnerens signatur.


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.