Nyheter

Et nytt festspill i nord?

Sammen med andre flotte mosjøarrangementer kan Galleria bli et festspille nummer to i Nord-Norge.

Bodil Nystad leder an åpningsvandringen for Galleria Kunstfestival 2018. (Foto: Nils Lorentsen)

- Dette er ikke min idé, men jeg støtter den helhjertet, sa ordfører Jann-Arne Løvdahl da han åpnet den 13. Galleria kunstfestival utenfor Mjaavatn-anlegget lørdag formiddag. Da hadde han fulgt folkemengden på vandringen gjennom Sjøgata fra Fru Haugans hotel, anført av Bodil Nystad med kubjelle, gjennom gater og smug og med innslag av musikk og dans og tablåer fram til den store utstillingshallen ved den gamle trelasttomta mellom utløpene av Vefsna og Skjerva. Ordføreren understreket Gallerias formål om blant annet å være en arena for mangfold og hente impulser fra den internasjonale kunstverden og utvikle Sjøgata som en viktig kulturarena og Mosjøen som en viktig kulturby.

Før elever fra Vefsn kulturskole sang den vakre «Sangen om fjellet» ønsket Katrine Remmen Wiken fra styret i Galleria velkommen til årets kunstfestival. Hun fortalte litt om høydepunkter i programmet og takket deltakere, publikum og frivillige. Så strømmet folkemengden inn for å ta årets utstilling i øyesyn.

Vernissasjer

Mosjøen kunstforenings utstilling med Jonny Andvik ble åpnet samtidig, og kunstneren var strålende fornøyd med mottakelsen og interessen for bildene.

På Fru Haugans hotell ventet publikum i kø utenfor konferansesalen på vernissasjen til pop up-utstillingen til Galleri Sand. I døra sto Aune Sand og håndhilste på samtlige før de kom inn til bobler og friske jordbær – og selvfølgelig alle bildene. Der sto også talerne klare etter at Ada Einmo Jürgensen fra Gallerias kunstnerråd hadde ønsket velkommen – Hanne Nordgåd fra hovedsponsor Helgeland Sparebank, Ellen Løvold Strand fra hotellet, Aune Sand fra Galleri Sand og til slutt Marianne Aulie. Hun hadde hatt fullt hus på malekurset for barn tidligere på dagen.

Bildesalget startet umiddelbart. Og alle så ut til å kose seg storveis over åpningen av årets kunstfestival – enten de befant seg ute i gatene, inne på serveringsstedene eller foran bildene i de mange utstillingslokalene.

Kunstfestivalen

Galleria Kunstfestival, også kalt Norges lengste kunstgalleri og beskrevet som kunst uten filter, ble første gang arrangert i Mosjøen i 2006. Siden har det vært ett av sommerens høydepunkt i byen der glade amatører har fått vist seg fram i samme miljø som profesjonelle og meriterte kunstnere. Etter hvert har profilen endret seg noe, slik at det nå er flere inviterte kunstnere som deltar.

Årets inviterte kunstnere er Jonny Andvik, Vebjørn Sand, Marianne Aulie, Aune Sand, Øyvind Sand, Yvonne Rosten, Therese Myran og Hans Nordeng. Nordengs datter Inger Meyer har ansvaret for minneutstillingen i anledning 100-årsmarkeringen for kunstnerens fødsel. Ellers er mer enn 30 kunstnere og grupper av kunstnere med på festivalen. De fleste er samlet i den gedigne Mjaavatn-brygga helt nord i Sjøgata, men det er utstillingslokaler gjennom hele Sjøgata-området sørover til Fru Haugans Hotel.

Fra 2018 er Galleria organsert som et aksjeselskap der ideelle organisasjoner i tilknytning til Sjøgata-miljøet står som eiere.

Parallelt med kunstutstillingene er det konserter, oppvisninger, performances, kurs, foredrag, opplesinger og spontane arrangementer.

Lørdag kveld arrangeres Byfesten - og i år er det tiårsjubileum.

Sjekk

www.galleria.no og Galleria Kunstfestivals Facebook-side.

Ordfører Jann-Arne Løvdahl hilser til årets Galleria og håper kunstfestivalen sammen med andre gode arrangement kan utvikle seg til å bli Nord-Norges festspill nummer 2. Til venstre Per Martin Hauan. (Foto: Torild Wika)

Nina Wika og Øyvind Lervik sammen med invitert kunstner Jonny Andvik på marsjen gjennom Sjøgata. (Foto: Torild Wika)

Rikke Lund og Annika Honggard fikk velfortjente blomster fra styret i Galleria for sin innsats. (Foto: Torild Wika)

Katrine Remmen Wiken fra Galleria-styret tar i mot blomster og gode ord fra ordfører Jann-Arne Løvdahl.(Foto: Torild Wika)

Så var det boblevann og saltstenger til alle. (Foto: Torild Wika)

Søstrene Baadstø er selvfølgelig til stede når det skjer noe i Mosjøen. (Foto: Torild Wika)

Ny bruk av dongerien. (Foto: Torild Wika)

Aune Sand sammen med Æystein Westre. (Foto: Torild Wika)

Aune Sand forteller om utstillingen til Galleri Sand på Fru Haugans hotel. (Foto: Torild Wika)

Mye folk i gata og glad dansemusikk. (Foto: Torild Wika)

Marit Skog hilser fra sitt eget galleri. (Foto: Torild Wika)

Dansere fra Balance Mosjøen danseforening. (Foto: Nils Lorentsen)

Lene Klaussen Bolstad gikk foran med fela. (Foto: Nils Lorentsen)

Dansere fra Kom og dans viste seg fram foran Kulturverkstedet. (Foto: Nils Lorentsen)

Håkon Drevland og Kristoffer Almås sto for rytmisk musikk under åpningshøytideligheten. (Foto: Finn Arne Mortensen)

Fullt hus på malekurs for barn med Marianne Aulie (sittende midt i bildet). (Foto: Ada Einmo Jürgensen)


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.