Nyheter

Utstillingene kommer på plass

Det meste er stort når Galleri Sand inntar byen. Formater, antall og kanskje også priser.

Aune Sand kom til Mosjøen tidlig torsdag morgen og startet umiddelbart med rigging og montering av utstillingen på Fru Haugans Hotel. Bildet han bærer er "Askesøvn" som har motiv fra nazistenes bombing av Guernica. (Foto: Asbjørg Sande)

I konferansesalen på Fru Haugans hotel er det et organisert kaos to dager før vernissasjen med bildene til Vebjørn Sand, Marianne Aulie og Øystein Sand. Koordinator og talsmann Aune Sand står midt i rommet og kjører et spontant og eksklusivt foredrag om innholdet og betydningen av nazi-bildene til tvillingbroren Vebjørn. Essensen er at vi skal bli minnet om demonene fra andre verdenskrig og tankesettet deres, der individet var ingenting og systemet alt – slik det fortsatt er i totalitære stater verden over. Ikke alle er så heldige å leve i et demokrati.

En pop up-utstilling er en utstilling som gjør akkurat det, den dukker opp plutselig og som en overraskelse – eller kanskje bitte litt grann planlagt, som i Mosjøen, der Galleri Sand er inviterte kunstnere til Galleria Kunstfestival 2018. Bildene kommer fra Tromsø, der de har vært vist siden midt i juni og før det på 45 forskjellige steder i hele Norge i løpet av de siste tre åra.

Mer enn 220.000 personer har besøkt utstillingene, som forandres litt underveis, forteller Aune Sand. Til Mosjøen er det kommet 200 bilder, som alle skal få plass i utstillingen på hotellet. Et tverrsnitt av Vebjørn Sands livslange produksjon med Sydpolen-bilder, portretter, aktbilder og altså scener fra andre verdenskrig.

Aune Sand er full av lovord om lokalene som er stilt til rådighet, om hotellet, tilretteleggingen og mottakelsen og ikke minst omgivelsene med elva og fjellet rett utafor døra.

- Vi er kjempefornøyde, sier han.

Selv vil han gjerne fortelle om bildene til alle som vil høre. Det vil dessuten bli maleverksted for barn ledet av Marianne Aulie på lørdag. Vebjørn Sand kommer til Mosjøen fredag 13. juni for å delta på avslutningen av Galleria.

Og prisene? De varierer fra 6000 kroner for de rimeligste grafiske trykkene og opp til 2,5 millioner kroner for maleriene som dekker hele vegger. Løp og kjøp!


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.