Nyheter

Landskapsmaleren

Jonny Andvik maler landskaper i landskapet.

Til alle årstider. Men smertegrensa går sånn omtrent på minus 10. Da finner han heller på andre aktiviteter innendørs.

Jonny Andvik ved staffeliet. (Foto: Jonny Andvik)

Nå kommer han til Mosjøen som årets sommerutstiller i Mosjøen kunstforening. Utstillingsåpningen blir ett av høydepunktene på Galleria kunstfestivals første dag 7. juli. Da blir det nok også noen sommerlandskaper. Noen som varmer oss etter en lang og kald vinter, vår og forsommer.

- Jeg kommer med oljemalerier og grafikk, mellom 30 og 35 bilder, forteller Andvik på telefonen fra Porsgrunn, der han bor og jobber. Ingen gigantiske formater, men mellomstore og litt

Jonny Andvik bruker landskapet som arbeidsrom.

(Foto: Jonny Andvik)

mindre ting i det billedspråket han bruker. Han kjører selv nordover og skal være i Mosjøen sånn at han blir med på utstillingsmonteringen dagen før åpningen i Mjaavatn-brygga.

Klassisk samtidsmaleri

Andvik beskriver sin kunst som klassisk samtidsmaleri. En tilbakeskuende teknikk, men fortellingene og symbolene er basert på samtida. Og i stor grad bruker han altså landskapet som arbeidsrom, selv om han også har bygd sitt eget atelier der han bor.

- Det flotte med malerier er at en kan gjenskape det levende synet, fortelle det på en poetisk måte. Et maleri er språk uten ord. Jeg står ute i all slags vær, jobber alla prima, fram og tilbake helt fram til bildet er komplett. Bildene er mye mer levende, de vibrerer mer, alt er opplevd og sett med egne øye, det kan du se på bildene. De er fulle av energi.

Andvik er representert på flere utstillinger landet over, fra nord til sør, nå i sommer. Sist helg avsluttet han utstillingen sin på Kopervikfestivalen. I Mosjøen skal han også fortelle om sin måte å jobbe på i et foredrag søndag 8. juli.

- Jeg skal vise historien som ligger bak bildene og litt om teknikk og farger og følelser. Farger er et sensitivt, vanskelig tema, og jeg er utrolig opptatt av det. Å bruke pigmenter for å uttrykke feelingen slik at en kjenner energien i bildene. Mange kunstnere har jobbet med dette før oss, og kunnskapen deres drar vi nytte av i dag. Men vi må likevel finne ut av oss selv hvordan vi skal bruke den, sier Andvik, som har fortalt om dette også i tidligere foredrag og opplevd god respons.

Nerdrum

Han var en voksen mann på 30 som hadde funnet sitt eget formspråk da han fikk anledning til å jobbe sammen med og lære av Odd Nerdrum.

- Det var naturlig når jeg bor så nær og er så nær i måte å male på. Det var flott at han åpnet dørene og tok i mot meg. Jeg var der i flere år, og vi er fortsatt venner og treffes med jevne mellomrom. Men det er viktig å være meg selv. Jeg ble jo veldig påvirket av atmosfæren i Nerdrums atelier. Mine bilder er helt klart inspirert av hans måte å male på, hans sjanger og formspråk. Det er vanskelig å ikke bli fanget i hans kraft og personlighet.

Selv er han ikke på samme måte opptatt av å sjokkere. Han søker heller ro og harmoni.

- Men det må ikke være sånn at alt går på skinner. Da er det ikke så moro lenger. Det skal være litt motstand.

I den såkalte Andvik-skolen har han undervist flere hundre elever og beskriver denne perioden i livet som spennende og flott. Men undervisningen tok mye energi. Nå tar han elever helt sporadisk, men holder av og til en workshop, for eksempel om maleteknikker.

Spent

Han er spent på Galleria og det spesielle opplegget som gir alle mulighet til å vise fram det de jobber med, uansett bakgrunn og status i kunstverdenen.

- Alle må starte et sted. Det spirer og gror over alt. Jeg er helt for det, sier Andvik. Selv ble han inspirert av sin egen farfar, også han kunstmaler, da han var 12. Og han har samarbeidet med mange utradisjonelle kunstnere, ikke alle like anerkjente av det etablerte kunstmiljøet. Under Galleria regner han med å møte Sand-familien, som han har stor sans for. Malestilmessig er vi nok inspirert av felles forbilder, sier han om Vebjørn Sand.

Jubileum

Da Mosjøen kunstforening markerte sitt 40-årsjubileum for ti år siden, var det også med Jonny Andvik på plakaten. Da hadde lederen jobbet i tre år for å få bildene hans til byen. I år kommer han altså selv. Utstillingen på Mjaavatnbrygga blir stående i tre uker.

Kunstforeningen fyller 50

Mosjøen kunstforening er 50 år i år, og markerer 50-årsjubileet denne uka med en plakatutstilling på Kulturverkstedet. Plakatene er laget til utstillinger som kunstforeningen har arrangert gjennom nesten hele 50-årsperioden.

Dessverre er det nesten ingen av dem som er merket med årstall, sier dagens leder av kunstforeningen, Nina Wika. Dermed kan det bli litt vanskelig å finne tilbake til når den enkelte plakaten er laget.

Kunstforeningen feirer jubileet hele året. Den årlige sommerutstillingen er altså viet Jonny Andvik, slik den også var det for ti år siden.

Nesten alle av de 52 medlemmene har nå fått jubiluemsgaven, et bilde av Stig-Ove Sivertsen. Til høsten blir det utstilling med den utflyttede og nå snart hjemvendte helgelendingen Toril Bonsaksen. Hun jobber med skulpturer og gjenstander i metall og skal stille ut i Shell-stasjonen i Strandgata.

Årlig står Mosjøen kunstforening som arrangør av Nordnorsken, Den Nordnorske Kunstutstilling. Nordnorsken 2018 kommer til Mosjøen i november og desember.

Jonny Andviks "Englehjerte" er motivet på plakaten til Mosjøen kunstforenings sommerutstilling.

Jonny Andvik var elev av Odd Nerdrum i en årrekke.

(Foto: Fredrik Pedersen)


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.