Nyheter

Han etablerte Galleria


Midt på torget i Mosjøen har Stig Ove Sivertsen etablert galleri og rammeverksted. Han har vært innom flere stilarter, som akryl og foto, men det er akvarellmaling han liker best.

Galleria nærmer seg sin 13. kunstfestival, men i år er det med gründer og primus motor Stig Ove Sivertsen på sidelinja.

Han har overdratt alle rettigheter og plikter til et nystiftet ikke-kommersielt selskap; Galleria AS. Mange års erfaring og fortsatt stor entusiasme overfører han til selskapet som styremedlem. Men først og fremst håper han å frigjøre mer tid til å skape kunst.

– Jeg må jo skape noe for å bidra til familiens inntekter, og ikke overlate alt ansvar til Marits innramming, smiler han.

Suksess

Visuell kunst som ramme for en sommerfestival er unikt. Desto artigere er det at Galleria umiddelbart ble en suksess. Selvsagt har festivalen hatt både opp- og nedturer, men Galleria har nå et godt omdømme langt utenfor både kommunens og Helgelands grenser. - Festivalen er enda mye større potensiale. Derfor er det svært gledelig at nye krefter har overtatt med ungdommelig pågangsmot, sier Sivertsen.

Stig Ove har tegnet og malt siden han var guttunge. Men det var først i voksen alder han våget å satse på bildende kunst som levebrød – etter å ha vært innom jobber som annonsekonsulent og senterleder.

–Tanken om en arena for kunst ble utviklet sammen med Are Kilvær, men det var Arvid Martinsens initiativ om en sommerfestival som fikk oss i gang i 2006.

Folkelighet

-Alle som har vært innom et kunstgalleri har følt på en viss høytidelighet. For noen virker dørstokken litt uoverkommelig. Vi ønsket å skape en annen atmosfære. Kunst skal være for alle og derfor bestrebet vi oss på å skape en stor grad av folkelighet. Vi ønsket en festival der amatører og profesjonelle kunne møtes, og det har vi fått til. Vi skapte begrepet ”kunst uten filter” og lyktes med denne folkeligheten. Galleria ble umiddelbart en suksess.

- Sjøgata er uten tvil Mosjøens mest kjente attraksjon. Derfor har det vært bevisst å bruke brygger og naust som utstillingslokaler. Men noen verker krever større og lysere lokaler. Hvert år har vi brukt mellom 15 og 20 utstillingslokaler. Det er en viktig jobb foran hver festival å finne egnede lokaler. Provisoriske lokaler kan fungere utmerket ei uke, men jeg husker med gru et år da vind og regn holdt på å ødelegge ei utstilling i Rendumsmuget. Det ble stor redningsaksjon midt på natta.

Kvalitetsarrangement

Galleria har uten tvil vært Stig Oves baby. Men etter hvert gikk organiseringa ut over både fritid og økonomi. Derfor gir han uttrykk for stor lettelse over at det nå er etablert en organisasjon som kan føre arbeidet med Galleria videre.

- Jeg er stolt over at vi har fått til et kvalitetsarrangement, som flere bedømmer på høyde med festspillene i Nord-Norge når vi summerer tilbudene under Galeria-uka. Jeg tør vel si at vi har drevet folkeopplæring om visuell kunst. At så mange kunstnere kommer tilbake år etter år er en kjempemotivasjon for å fortsette. Hele Mosjøen har grunn til å være stolt av Galleria som et kvalitetsarrangement. Potensialet er fortsatt stort. Og nå ser jeg med glede at nye koster legger ned et stort arbeid for å gjøre Galleria enda bedre i årene framover, sier Stig Ove Sivertsen.

Festivalen

Kunstfestivalen er nå overdratt til et ikke-kommersielt selskap; Galleria AS. Eierne er: Kulturverkstedet, Mosjøen kunstforening, Sjøgatas Vel og Vefsn museums- og historielag.

Tekst og foto: Are Andersen


Siste innlegg

Petter Dass gt 1

8656 Mosjøen

Du finner oss på VÆXT Mosjøen

logo_vext2.png

© 2021 Galleria Kunstfestival.